Batalionul 385 Artilerie „Iancu de Hunedoara”, la ceas aniversar

Militarii batalionului au sărbătorit, astăzi, împlinirea a 30 de ani de existență, printr-o ceremonie desfășurată  la sediul unității din garnizoana Odorheiu Secuiesc.

La eveniment au participat subprefectul județului Harghita, domnul Mihai Tepelus, locțiitorul șefului de stat major pentru operații al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, colonel Ștefan Toader, șeful de stat major al Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, locotenent-colonel Iuliu-Ilie Cristian Arsene, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmisegetusa”, colonel Marian Dragomir, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale și ai  instituțiilor  din Sistemul Național de  Apărare și Ordine Publică.

În cadrul ceremoniei, în semn de înaltă apreciere și recunoaștere a profesionalismului și rezultatelor obținute în îndeplinirea misiunilor specifice, Drapelul de Luptă al unității a fost decorat cu ordinul „Virtutea Militară“ în grad de „Cavaler” cu însemn de pace, pentru militari.

Totodată, pentru rezultatele foarte bune obținute în activitatea de instruire și pentru promovarea imaginii armatei Romaniei, au fost decorați o serie de militari din cadul batalionului.

La mulți ani, Batalionului 385 Artilerie „Iancu de Hunedoara”!

***

La data de 1 februarie 1992, în garnizoana Odorheiu Secuiesc, s-a înființat Divizionul 385 Aruncătoare, aflat în subordinea Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu“. La 28 martie 2006, denumirea unității se schimbă în Batalionul 385 Artilerie, urmând ca în 2007 să primească denumirea onorifică de „Iancu de Hunedoara“. Un an mai târziu, la 28 iunie 2008, unității i-a fost înmânat Drapelul de Luptă.

Militarii Batalionului 385 Artilerie „Iancu de Hunedoara“ s-au remarcat prin participarea la misiuni internaționale sub egida NATO, ONU, UE, precum și la misiuni de tip Coaliție în Irak, Kosovo, Bosnia, Afganistan și Congo, obținând aprecieri și totodată rezultate foarte bune și calificative excelente la toate exercițiile, aplicațiile sau tragerile de artilerie desfășurate pe parcursul celor 30 de ani de existență.

Text și foto: Alin Trandafir

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2