În data de 9 mai, militarii Batalionului 634 Infanterie ,,Mareșal Jozef Pilsudski" au participat la ceremonia militară de decorare a Drapelului de Luptă, cu ,,Emblema de Onoare a Armatei României".

Activitatea s-a desfășurat în locația plină de semnificații istorice a cetății nemțene, locul unde militarii Regimentului 15 Războieni organizau ceremonii militare, începând cu anul 1877, la înființare, până după al Doilea Război Mondial, când a fost mutat în altă garnizoană.

Batalionul 634 Infanterie ,,Mareșal Jozef Pilsudski" este ultima structură militară care a participat în teatrul de operații din Afganistan. În luna iulie a anului trecut, militarii nemțeni au defilat pe sub Arcul de Triumf din București, în cadrul ceremoniei militare de încheiere a misiunii Armatei României în Afganistan.

Decorația a fost fixată pe cravata special destinată a Drapelului de Luptă, de către general de brigadă Daniel Pop, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată ,,Podu Înalt" din Iași.

De asemenea, în cadrul ceremoniei militare, comandantul batalionului, maior Ovidiu Pădurariu, a fost distins cu ,,Emblema de Onoare a Forțelor Terestre".

Activitatea, plină de emoție, s-a încheiat cu defilarea Drapelului de Luptă al Batalionului 634 Infanterie ,,Mareșal Jozef Pilsudski" și a personalului unității, pe acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Iași, în aplauzele publicului aflat în asistență.

Au fost prezenți, alături de militari, prefectul județului Neamț - Adrian Niță, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț - Dragoș Chitic, viceprimarul municipiului Piatra Neamț - Alin Lehăduș, comandanți ai structurilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, preot Valentin Tofan - protopop Piatra Neamț, cadre militare în rezervă și retragere, revoluționari, cadre didactice și mass-media locală.

După ceremonia militară, elevii Gărzii Curții Domnești, îndrumați de inspector școlar, prof. Elena Preda și prof. Cristina Șoimaru, au susținut un spectacol artistic dedicat Zilei de 9 Mai.

 

Text: Vasile Vânău

Foto: Alin Niculescu

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2