Ziua Eroilor, la Cluj-Napoca

 

 

Astăzi, 2 iunie, Ziua Eroilor, sărbătoarea națională a poporului român celebrată odată cu praznicul Înălțării Domnului, a fost marcată la Cluj-Napoca printr-o ceremonie militară și religioasă organizată în Cimitirul Eroilor din municipiu.

La ceremonie au fost prezenți șeful de Stat Major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, colonel Petru Pah, reprezentanți ai autorităților publice și ai structurilor din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, la nivel local, cadre militare în activitate, în rezervă și în retragere.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa” și Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”.

De asemenea, ceremonii militare pentru cinstirea eroilor neamului s-au mai desfășurat  la Monumentul Eroul Aviator Traian Dîrjan și Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Cluj Napoca. Ceremoniile au cuprins slujbe de pomenire, depuneri de coroane și jerbe de flori, precum și păstrarea unor momente de reculegere.           

            Cinste și onoare eroilor neamului!

* * *

Ziua Eroilor a fost decretată sărbătoare naţională prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, în semn de recunoştinţă pentru eroii patriei căzuți în Primul Război Mondial. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului, cînd este sărbătorită Ziua Eroilor, a fost proclamată sărbătoare naţională a poporului român.

* * *

Peste 4.300 de militari români și-au pierdut viața în Războiul de Independență.

Peste 330.000 de militari români și-au pierdut viața în Primul Război Mondial.

Peste 92.000 de militari români și-au pierdut viața în Al Doilea Război Mondial.

În perioada 1996-2021, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţii 185 au fost răniţi.

 

Foto: Emil Moritz

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2 3