Contingentul românesc alături de partenerii polonezi, la celebrarea a 28 de ani de la înființare

În perioada 13-16 iulie, Detașamentul de Apărare Antiaeriană ,,Gheparzii Transilvani" împreună cu militari americani , britanici si croați din cadrul Grupului de Luptă din Polonia au fost alături de partenerii polonezi din Brigada 15 Infanterie Mecanizată care au organizat o serie de activități și evenimente, cu ocazia celebrării a 28 de ani de la înființare.

 Astfel, în data de 15 iulie a avut loc o ceremonie militară în centrul orașului Orzysz  la care au participat personalități militare şi civile din structuri ale ministerului de apărare polonez, comandanți de mari unități şi unități, cadre militare în rezervă şi retragere, reprezentanți ai administrației publice locale şi ai unor instituții publice.

 La 15 iulie 1995  Brigada 15 Infanterie Mecanizată a luat ființă prin decizia Ministerului Apărării si a preluat tradițiile bogate ale unor unități glorioase în luptă datând încă din anul 1914. Tot în anul  1995 i s-a acordat numele distinctiv „GIŻYCKA" și numele Zawisza CZARNY, iar data sărbătorii anuale a fost stabilită la 15 iulie în memoria bătăliei de la Grunwald, din anul 1410, una dintre cele mai mari bătălii ale evului mediu european, între Regatul Poloniei, Marele Ducat al Lituaniei și aliații lor și cavalerii teutoni.

Sâmbătă, 16 iulie, pe câmpurile Bătăliei de la Grundwald a fost organizată o expoziție de tehnică militară si o nouă ceremonie la care, de această dată, militari au prezentat onorul alături de cercetași. Ziua a continuat cu punerea în scenă a marii bătălii, cel mai mare fenomen din Europa privind reconstrucția istorică a Evului Mediu ce a devenit unul dintre cele mai faimoase evenimente istorice, patriotice și culturale din Polonia.

Începând cu luna aprilie, timp de aproximativ 6 luni, contingentul românesc ,,Gheparzii Transilvani", structură generată de Batalionul 3 Apărare Antiaeriană ,,Potaissa" se instruiește  într-un mediu multinațional alături de aliații grupului de luptă din Polonia, sub coordonarea Comandamentului Forțelor Întrunite.

 

foto:Liviu BURTICĂ

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2 3