Ziua Imnului Național sărbătorită la Cluj-Napoca

Ziua Imnului Național al României a fost marcată, astăzi, la Cluj-Napoca printr-o ceremonie publică desfășurată în Piața Mihai Viteazul. Activitatea s-a desfășurat în prezența comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu. În cadrul ceremoniei, imnurile naționale din istoria statului roman modern au fost interpretate de către Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”,. Evenimentul s-a încheiat cu intonarea Imnului Național ,,Deșteaptă-te române!”, în interpretarea instrumentiștilor militari.

 

Detașamentul de onoare a fost format din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

 

,,Deșteaptă-te române!” a fost consacrat Imn Național al României prin Constituția din anul 1991, fiind considerat simbol național, alături de Drapelul Național, Stema și Sigiliu de stat. De-a lungul vremurilor, versurile și muzica acestei creații au marcat momentele cheie ale istoriei combatante a neamului nostru, insuflând curaj și încredere.

 

***

 

Ziua Imnului Naţional al României a fost proclamată prin Legea nr.99/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 29 iulie. ,,Deșteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureșanu.

 

 Oana Boier

 Emil Moritz

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2