125 de ani de la ridicarea Monumentului Eroilor de la Valea Albă
Cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la ridicarea Monumentului Eroilor de la Valea Albă, de către ofițerii Regimentului 15 ,,Războieni" din Piatra Neamț, în data de 31 iulie, militarii Batalionului 634 Infanterie ,,Mareșal Jozef Pilsudski" au organizat în Parcul comunal din localitatea Războieni o ceremonie militară și religioasă cu depunere de coroane și jerbe de flori.
Monumentul a fost restaurat anul acesta de către specialiști în construcții și în monumente, ultima renovare fiind realizată de autorități în anul 1985.
Activitatea a început cu primirea oficialităților, salutul drapelului de luptă, intonarea imnului național al României, oficierea serviciului religios, alocuțiunile oficialităților, depunerea coroanelor de flori la monument, un moment artistic realizat de elevii Școlii Generale ,,Constantin Virgil Gheorghiu" din Războieni și s-a încheiat cu defilarea drapelului de luptă și a gărzii de onoare.
***
Monumentul dedicat eroilor de la Valea Albă, în urma luptelor din 26 iulie 1476, unde, marele Ștefan Voievod a susținut una din cele mai mari bătălii ale sale împotriva armatei otomane, condusă de Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, a fost ridicat în anul 1897.
Atribuirea denumirii de ,,Războieni" Regimentului 15 Dorobanți, prin Înaltul Decret nr.2329 din 11 iulie 1891, a determinat preocupări pentru adâncirea cunoașterii acestui moment important al trecutului militar național.
Text: Vasile Vânău
Foto: Luminița Vânău
 

Thumbnail Image Table
Pages:     1