Veteran de război, la centenar

Prima zi a lunii august, este ziua în care căpitanul în retragere Popa Gheorghe, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani.

Reprezentanți ai Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”, Filialelor Județene Cluj a Veteranilor de Război și a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere l-au sărbătorit împreună cu familia, în comuna Borșa, acolo unde locuiește astăzi cu soția sa și unde primește cu bucurie în suflet, de fiecare dată, vizita celor 11 copii, 26 de nepoți și 9 strănepoți.

Căpitanul în retragere Popa Gheorghe a luptat pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial și a împărtășit cu invitații, pe lângă vorbele de înțelepciune adunate într-un secol de viață și fragmente din amintirile de război ,,Mi-am făcut datoria... când au venit nemții și a început măcelu eram pe munte acolo și m-am băgat în dosu stâncilor și pe lângă mine zburau gloanțele. Atunci au murit 100 de oameni. A fost în februarie, noaptea a fost frig de au înghetat pietrele... a fost bine că am scăpat.

Veteranul de război, cu lacrimi în ochi, a fredonat versurile celui mai drag cântec pentru el:

,,Dac-am plecat, Ardealule, din tine

Nu-i vina noastră, iarăși vom veni.

N-am fost învinși și nu voi fi nici mâine,

Când ceasul biruinței va sosi.

Avem o țară scumpă și mândră

Aveam, și iarăși vom avea...

 

Cu acest prilej, iî dorim multă sănătate și la mulți ani!

Text si foto: Oana Boier

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1