Militarii bistrițeni, în Tabăra de instrucție la munte- vara

 

       Cercetașii Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” au desfășurat în perioada 22.08 - 2.09 ,,Tabăra de instrucție la munte – vara în raionul ,,Pietrele Doamnei” din Masivul Rarău. Activitatea a reprezentat un bun prilej pentru cercetași de a-și dezvolta și perfecționa atât deprinderile practice cât și abilitățile intelectuale necesare ducerii acțiunilor militare pe timp de vară în teren muntos și greu accesibil.

       Programul cercetașilor în cele două săptămâni a cuprins o gamă largă de activități specifice instrucției montane precum: învățarea tipurilor de noduri, rapelul pe coardă simplă și coardă dublă, cățărarea artificială cu scărițe, cățărarea în echipă cap de coardă și secund, „amaraje”, montarea unei manșe, montarea de corzilor și întinderea acestora pentru  transportul materialelor, militarilor și accidentatului între două vârfuri sau între doi versanți. Traseele pe care s-au instruit militarii cercetași au avut înălțimi cuprinse între 20m și 120m înălțime. De asemenea, provocările traiului în condiții de izolare nu au întârziat să apară, astfel cercetașii au avut ocazia să-și amenajeze adăposturi, să-și procure și să-și pregătească hrana.

      Cum reușita oricărei misiuni este asigurată de deținerea informațiilor corecte la timpul oportun, unul dintre obiectivele taberei l-a reprezentat îmbunătățirea modului de culegere și transmitere a informațiilor din teren.

     Totodată, în cadrul taberei a fost organizat un concurs de cățărare care a cuprins două probe: cățărat viteză și cățărat dificultate la faleza ,,Criză”, în urma căruia au fost desemnați câștigători următorii militari: locul III – Cap. III Oarcăs Petrică (Batalionul 812 Infanterie), locul II- sold. Șerbănați Florin (Compania 365 Cercetare), iar locul I- sold. Pop Sebastian (Compania 365 Cercetare).

 

Text: Raluca Mureșan

Foto: Brigada 81 Mecanizată

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2