Ne-am cinstit eroii căzuți la datorie pe Dealul Cireșoaia

 

În urmă cu exact 105 ani, ostașii Regimentului 15 Infanterie ,,Războieni” luptau în bătălia de la Oituz, una dintre cele trei lupte victorioase ale Armatei Române din vara anului 1917, alături de Mărăști și Mărășești. Pierderile regimentului au fost grele, sute de luptători, ofițeri, subofițeri și soldați, căzând la datorie pe Valea Trotușului, pe dealurile Cireșoaia, Măgura și Coșna.

Cu acest prilej, militarii Brigăzii 15 Mecanizate ,,Podu Înalt” și camarazii Batalionului 634 Infanterie ,,Mareșal Jozef Pilsudski” au participat ieri la manifestările de comemorare ale eroilor neamului, care, acum 105 ani, au cazut la datorie în Războiul de Reîntregire, în lupta de pe Dealul Cireșoaia.

Din cauza vremii nefavorabile, drumul care duce la monumentul închinat eroilor de pe Dealul Cireșoaia devenise impracticabil, astfel că ceremonia militară și religioasă s-a desfășurat în Parcul Central din Slănic Moldova. Cu toate acestea însă, în semn de recunoștință pentru eroii Regimentului 15 Războieni, camarazi din cadrul Batalionului 635 Apărare Antiaeriană ,,Precista” au urcat pe munte să depună coroanele de flori la monument și să le aducă un omagiu așa cum se cuvine.

La evenimentul desfășurat în Parcul Central au participat comandantul Brigăzii 15 Mecanizate ,,Podu Înalt”, colonel Claudiu Tamaș, reprezentanți din Ministerul Apărării Naționale, preoți militari și civili, reprezentanți ai autorităților locale, precum și cetățeni ai orașului Slănic-Moldova. Spre seară, muzica militară a garnizoanei Iași a susținut un concert de fanfară, ce a putut fi admirat de toți cei care au fost prezenți în Parcul Central.

Pios omoagiu, eroilor Regimentului 15 Infanterie ,,Războieni”!

Cinste și recunoștință, eroilor neamului!

 

Text & foto: Lucien Covalciuc

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2 3