"NICI PE AICI NU SE TRECE!" - Comemorarea Detașamentului de la Păuliș

Ca în fiecare an, militarii Batalionului 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu", împreună cu reprezentanți ai autorităților publice locale și un sobor de preoți, au comemorat lupta de la Păuliș, care a rămas în istorie drept una dintre cele mai grele lupte din al Doilea Război Mondial duse de trupele române după întoarcerea armelor contra naziștilor.

Comemorarea Detașamentului de la Păuliş a cuprins ceremonii militare și religioase, alocuțiuni ale celor mai reprezentative personalități din județul Arad, precum și un moment artistic. Activitățile s-au desfășurat în locații cu impact comemorativ, precum Bustul căpitanului erou Ioan Fătu din parcul cu același nume, Cimitirul eroilor din Radna și Monumentul eroilor din Păuliș.

La ceremoniile desfășurate sâmbătă, 17 septembrie, au participat Subprefectul Județului Arad, Marius Sulincean, membrii ai filialelor Asociației Veteranilor de război din judeţele Arad şi Timiş și Înaltpresfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.

Am avut onoarea să îl avem printre invitați pe veteranul de război Steian Nicolae-Pavel, participant la luptele de la Păuliș din anul 1944, profesor de matematică, domiciliat în Lugoj județul Timiș. Acesta a ținut un discurs emoționant despre momentele petrecute atât precedent evenimentului din 1944 cât și după acesta - "Era o dimineață frumoasă de septembrie, luam micul dejun și am fost anunțați să formăm un careu de adunare." De asemenea, acesta a povestit cum, alături de colegi de-ai lui, elevi ai Școlii militare de Subofițeri din Radna, au plecat la luptă cu dorință si patriotism sub deviza "Nici pe aici nu se trece!"

Sacrificiul eroilor va dăinui mereu! Cinste lor, cinste Armatei Române!

foto: Roșianu Claudiu
text: Claudiu Tomuț
 

Thumbnail Image Table
Pages:     1