Ziua Vânătorilor de Munte, sărbătorită la Târgu Neamț

La data de 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General prin Ordinul nr. 294, a decis ca Școala Militară de Schiori din București să fie transformată în "Corpul Vânătorilor de Munte", organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanți.

În primul război mondial, trupele de vânători de munte au participat la apărarea Moldovei cu Corpul Vânătorilor de Munte, care în funcție de misiuni, a avut în compunere 3-4 batalioane de vânători de munte și o companie de mitraliere.

La 3 decembrie 1916, vânătorii de munte și-au început marșul pe jos spre garnizoana Târgu Neamt, au parcurs aproape 500 de km. și au ajuns la destinație la 3 ianuarie 1917, fiind întâmpinați cu bucurie de populația și de oficialitățile orașului.

106 ani mai târziu, militarii Batalionului 17 Vânători de Munte "Dragoș Vodă", păstrează tradiția și sărbătoresc ziua armei pe Dealul Plăieșului, la umbra Monumentului-mausoleu ridicat în anul 1939 și dedicat lor, Vânătorilor de Munte.

Anul acesta la ceremonial au participat prefectul județului Neamț domnul Adrian Niță, viceprimarul orașului Târgu Neamț, domnul Apopei Vasile, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu", domnul colonel Nicolae Gabriel Oros, comandantul Batalionului 17 Vânători de Munte ,,Dragoș Vodă", locotenent-colonel Liviu-Stelian Borșa, cadre militare în rezervă și retragere, reprezentanți ai autorităților locale și nu în ultimul rând elevi ai școlilor din localitate.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea trupelor de vânători de munte în aplauzele cetățenilor.

La mulți ani Vânători de Munte!”

Foto: COJOCARIU Vlăduț

Text: HRIB Vasile.

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1