Onor, soldaților francezi și germani!

Ziua Armistiţiului (sărbătorită oficial pe data de 11 noiembrie) a fost marcată în garnizoana Iaşi, prin mai multe manifestări de comemorare a militarilor francezi și germani, astfel:

§ Ceremonie militară cu depunere de coroane de flori, precum și dezvelirea pupitrului și a plăcii comemorative, dedicate memoriei generalului Henri Pierre Lafont, la Monumentul Eroilor Francezi din Primul Război Mondial (Cimitirul Eternitatea).

§  Ceremonie militară și religioasă la Mormântul lui Victor Place din Cimitirul Eternitatea, fost consul al Republicii Franceze la Iași între anii 1856-1863, unde serviciul religios a fost oficiat de P.S. Iosif Păuleț, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași.

§  O altă ceremonie militară a avut loc la statuia generalului Henri Mathias Berthelot, fost şef al Misiunii Militare Franceze în ţara noastră, în timpul Războiului de Reîntregire.

Am fost onorați să îi avem alături de noi pe ambasadorul Republicii Franceze în România, Excelența Sa doamna Laurence Auer, însoțită de o delegație din care au făcut parte și trei descendenți ai generalului Lafont, consolul onorific al Franței la Iași, domnul Radu Grădinaru, atașatul apărării Republicii Franceze în România, colonel Daniel Parpaillon, precum și militari francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO în România.

Din partea administrației publice locale au participat prefectul județului Iași, domnul Bogdan Cojocaru și primarul municipiului Iași, domnul Mihai Chirica. Garnizooana a fost reprezentată de comandantul Brigăzii 15 Mecanizată ,,Podu Înalt”, colonel Claudiu-Mădălin Tamaș.

De asemenea, vineri, 11 noiembrie, tot în Cimitirul Eternitatea din Iași s-a defășurat o ceremonie de comemorare a soldaților germani, organizată cu prilejul Zilei Comemorării Victimelor Războiului și Violenței (Volkstrauertag).

Cinste și recunoștință, soldaților francezi și germani!

Foto: Lucien Covalciuc.

 

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2 3