Veteranul de război Victor Mezei, la un secol de viață 

 

În data de 5 decembrie, sublocotenentul în retragere Victor Mezei, unul dintre puținii veterani de război din Sălaj, a sărbătorit centenarul vieții sale.

Alături de familia sa,  la  eveniment au luat parte primarul municipiului Zalău, domnul Ionel Ciunt, reprezentantul Consiliului Județean Sălaj, domnul gl.mr.(rtr.) Crăciun Leucea, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de război filiala Sălaj, domnul col. (rz.) Ioan Chichișan, comandantul Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu” , domnul lt.col. Florin Mazere și preotul Bisericii Militare „Sfântul Ioan Botezătorul”, domnul părinte Ioan Gaga.

Născut în 5 decembrie 1922 (dar înregistrat în actele vremii la 17 decembrie), în localitatea Racova (raionul Tășnad, astăzi, județul Satu Mare), slt.(rtr.) Victor Mezei a făcut parte din Regimentul 20 Infanterie și a luptat pentru eliberarea României, Ungariei și a Cehoslovaciei, până la victoria finală. A căzut prizonier și a fost deportat într-un lagăr din Germania, unde a petrecut șapte luni. Domnul slt.(rtr.) Victor Mezei a fost decorat cu Medalia „Crucea Comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial 1941-1945”.

La ceas aniversar, a primit din partea vizitatorilor o diplomă de recunoștință, o diplomă aniversară, o distincție,  o plachetă, un tort, o șampanie și un stimulent financiar.

Din păcate sunt tot mai puțini veterani de război rămași să-și spună povestea de arme, și se cuvine să-i asigurăm în continuare de întregul nostru respect și considerație și să nu uităm că desăvârșirea unității naționale li se datorează în mare parte lor!                                                                                                                     

                                                                     

 Text: Pop Adelina

Foto: Sabou Paul

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1