,,Limita dintre dezordine și ordine se află în logistică- Sun Tzu

Un rol esențial în desfășurarea exercițiului ,,Anakonda 23 îl au logisticienii ieșeni. Cu toții știm faptul că în spatele oricărei misiuni îndeplinite se află o echipă puternică, iar camarazii noștri dovedesc din plin acest lucru. De la planificarea de dinaintea dislocării, la nevoile de bază ale fiecărui militar și până la autovehiculele cu care executăm misiunile, nimic nu s-ar putea concretiza fără spriinul specialiștilor logisticieni.

În Polonia, echipa modulului logistic a ,,Lupilor Negri”, depune zilnic un efort susținut în ceea ce privește organizarea și buna desfășurare a exercițiului de aici. Ei sunt cei care planifică minuțios fiecare detaliu referitor la coordonarea mișcării tehnicii militare, transport, hrană, precum și condițiile de cazare.Astfel, fiecare militar prezent aici beneficiază de condiții adaptate mediului operațional, iar randamentul este pe măsură.

,,Anakonda 23” reprezintă cea mai complexă activitate la care am participat de când sunt la batalion. Rolul meu este să coordonez tot ceea ce înseamnă mișcarea, transportul și relaționarea pe această linie cu partenerul polonez. Pregătirea pentru exercițiu a început încă din luna decembrie a anului trecut, iar până acum totul a decurs normal. Nu au fost probleme majore nici pe timpul dislocării și nici pe timpul executării marșurilor tactice. Cea mai mare provocare pentru mine a fost constituirea coloanelor de deplasare, în care să fie integrate toate forțele participante, respectând totodată legislația țării gazdă, ne-a spus plutonierul major Cristi Mirăuță, locțiitorul tehnic.

,,La acest exercițiu m-am ocupat de coordonarea echipelor de mentenanță, ce asigură sprijinul fiecărui mijloc tehnic de aici. Este destul de important ca fiecare structură să beneficieze de specialiști care să asigure eficient mentenanța echipamentelor. Până acum, tehnica a funcționat în parametri, iar acest lucru se datorează, în primul rând, echipei de mentenanță și operatorilor, care s-au preocupat în permanență de menținerea stării de operativitate a acesteia, ne-a povestit plutonierul Vasile Trifan, specialist în managementul și ciclul de viață al echipamentelor.

,,Subunitatea pe care o conduc depune, zi de zi, un efort considerabil pentru a asigura condițiile necesare desfășurării operațiilor din Polonia. În cadrul acestui exercițiu, fiecare militar are nevoie de hrană, apă, spații și utilități pentru igiena personală. Mai mult de atât, compania logistică asigură transportul armamentului, muniției, carburantului, echipamentelor, ranițelor, dar și a pieselor de schimb pentru tehnica noastră. La final pot afirma că militarii au avut parte de o structură logistică adaptată condițiilor de desfășurare a exercițiului, cu o contribuție esențială la performanța pe care subunitățile luptătoare au atins-o aici, sunt cuvintele locotenentului Adrian Fîșic, comandantul companiei sprijin logistic.

Foto: Constantin Apetroaei.

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2