Sighișoara. 100 de ani de la înființarea armei Apărare CBRN

În data de 15 mai, s-au împlinit 100 ani de la înființarea armei Apărare chimica, biologica, radiologica și nucleara, componenta de baza a protecției forțelor și a sprijinului operațiilor forțelor Armatei României.
Apariția domeniului CBRN a fost generat de apariția și evoluția amenințărilor specifice în context european și mondial, a utilizării, pe timpul primului Război mondial a substanțelor toxice cu efecte letale asupra personalului.
Apărarea CRBN a întrunit valențe multiple de-a lungul timpului, dar mai ales în perioada recentă când unele organizații neguvernamentale sau teroriste apelează și la materiale radioactive, agenți toxici și biologici de luptă, practicând traficul ilegal de tehnologii și echipamente de natura CBRN, iar informațiile privind înarmarea unor state cu arme de distrugere în masa CBRN se confirmă tot mai mult.
Cu ocazia aniversării a 100 ani de la înființarea armei Apărare CBRN activitățile dedicate acestei zile festive s-au desfășurat în municipiul Sighișoara, localitatea de dislocare a Batalionului 72 Apărare CBRN ,, Negru Voda".
La activitate au participat domnul general-locotenent Gheorghiță Vlad, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, domnul general-maior Cristian Dan, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, reprezentanți ai celorlalte categorii de forțe atât ale Armatei României, cat și ale instituțiilor din sistemul național de apărare precum și reprezentanți ai autorităților publice din județul Mureș.
Pe parcursul ceremoniei militare, Drapelele de luptă ale Batalionului 72 Apărare CBRN ,,Negru Vodă", Batalionului 49 Apărare CBRN ,,Argeș" și Batalionului 202 Apărare CBRN ,,General Gheorghe Teleman", au fost decorate cu ,,EMBLEMA DE ONOARE A ARMATEI ROMÂNIEI". De asemenea, în semn de apreciere pentru profesionalismul manifestat în îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor încredințate și a rezultatelor meritorii obținute în activitatea desfășurată, Șeful Statului Major al Apărării, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite și șeful Statului Major al Forțelor Terestre au conferit o serie de distincții militare celor mai merituoși specialiști CBRN din Armata României.
La finalul activității, domnul general-locotenent Gheorghiță Vlad, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, a înmânat o plachetă aniversară domnului general de brigadă în retragere Zastulska Dezideriu, având în vedere participarea dânsului la activitate la veritabila vârstă de 96 ani.

Text: Dragoș Schuller
Foto: Divizia 4 Infanterie
 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2 3 4