Batalionul 315 Artilerie „Simion Bărnuțiu” la ceas aniversar

,,Nu este nevoie de un erou pentru a ordona oamenilor să intre în luptă. Este nevoie de un erou pentru a fi unul dintre acei oameni care să intre în luptă.” — generalul H. Norman Schwarzkopf.

În Țara Silvaniei, lângă locul de naștere a lui Maniu și a regelui polon Ștefan Bathory, aproape de locul bătăliei de la Guruslău, din vara lui 1601, ale întregitorului de țară, Mihai Pătrașcu, la poalele Măgurii presărată cu hrube și beciuri aromate, cu mireasma vinului spumant de colecție ,,Silvania", de 55 de ani, Batalionul 315 Artilerie ,,Simion Bărnuțiu" (Șimleu Silvaniei), duce mai departe tradiția artileriștilor silvani de pe aceste meleaguri.

Un reper artileristic, atât pentru generațiile care au dat valoarea și prestanță acestei arme, cât și pentru cei care vor urma și care vor mai capta din rezonanța și reculul celor care au desăvârșit artileria modernă.

Ce se ,,decantează” în timp și rămâne ,,gravat” în litere cu ,,caractere tari” sunt ,,faptele de arme” ale celor care au dat viață și au însuflețit oțelul tunului.

Actualul batalion de la poalele Măgurii, a luat ființă în cumplitele vremuri consecință ,,Primăverii de la Praga”, ale sfârșitului de august și toamnei lui 1968, mai exact 1 octombrie, iar cursul existenței sale a păstrat ,,ursita” de la ,,naștere”.

La ceas aniversar cinstim memoria camarazilor ,,lasați la vatră” într-o lume mai bună, celor vremelnic, în rezervă sau la datorie, le dorim multă sănătate, alături de cei dragi, cu care au împărțit sacrificiile lumii cazone, împliniri și satisfacții!

La mulți ani, Batalionul 315 Artilerie ,,Simion Bărnuțiu”!

Text: Cristian Mandiuc

Foto: Arhiva Batalionului 315 Artilerie

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1