„Rămas bun!” –„Gheparzilor de Fier”- „Bun venit!” – „Gheparzilor Transilvani”

„Agilitas Defensio!” și „Semper in Fronte - Semper Paratus!” au reprezentat cuvintele de început rostite de către cei doi comandanți ai Detașamentelor de Apărare Antiaeriană: Rotația a-XIII-a: Maior Constantin Cațaonu și Rotația a-XIV-a: Maior Radu-Nicolae Iancu în fața reprezentanților Poloniei, SUA, Croației și Regatului Unit al Marii Britanii din cadrul Battle Group-ului NATO dislocat în Polonia în data de 30 Octombrie 2023.

Astfel, cele două devize ale Batalionului 348 Apărare Antiaeriană „Dobrogea” și cea a Batalionului 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” - unitățile generatoare a celor două contingente românești dislocate pe teritoriul Poloniei, au deschis ceremonialul transferului de autoritate între cele două Detașamente de Apărare Antiaeriană - în fața a numeroși invitați ai națiunii gazdă Polonia, ai aliaților Battle Group-ului NATO și a reprezentanților Comandantului Forțelor Întrunite românești, prezenți la eveniment.

Începând cu data de 30 Octombrie 2023, după aproximativ șapte luni în care au reprezentat România în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia, militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii de Fier” au predat misiunea și atribuțiile militarilor noului Detașament de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani”.

Pe parcursul următoarelor șase luni ,,Gheparzii Transilvani”, împreună cu ceilalți aliați din cadrul Grupului de Luptă, vor continua misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate în flancul Nord-Estic al Alianței.

***

Începând cu luna octombrie 2023, Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani”, generat de Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” și coordonat de Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”, se instruiește în comun, alături de aliații americani, britanici, croați și polonezi în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia. Misiunea lor este de a asigura prezența înaintată consolidată în flancul Nord-Estic al Alianței, conform măsurilor adoptate în cadrul Summit-ului de la Varșovia din 2016.

#NATO #MApN #MisiuneROPolonia #BemowoPiskie #Gepard #StrongerTogether #BGNATOeFP #B348ApAA #GheparziiDeFier #IronCheetahs #B3ApAA #GheparziiTransilvani #TransylvanianGepard #misiune #Polonia #AgilitasDefensio #SemperInFronteSemperParatus #Artilerie #Antiaeriana #Instructie #Festivitati

Text și foto: Alin-Lucian Șerban, Maria-Ioana Dohotar

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1