Spectacol aniversar – 105 ani de la Marea Unire

Divizia 4 Infanterie „Gemina” şi Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Constantin Papilian” au sărbătorit ieri, 17 noiembrie, împlinirea a 105 ani de la Marea Unire a Românilor, prin organizarea unui spectacolul aniversar, găzduit de Opera Națională Română.

Ziua Națională a României are, în fiecare an, o semnificație emoțională aparte pentru fiecare dintre noi, cei care vorbim și simțim românește. Domnul academician doctor Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, ne-a vorbit despre semnificația istorică a Marii Uniri.

Muzicile Militare reunite ale Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, Corala Voci Transilvane , Corul Facultății de Teologie Ortodoxă au deschis evenimentul cu intonarea Imnului Național al României urmat de momente artistice muzicale. Din periplul nostru pe portativ a făcut parte și Grupul psaltic Anastasios.

Soliști care fac parte din marea familie a Armatei Române, Ionuț Suciu, Lucia Potra și Alina Ploae, acompaniați de Orchestra Regal Transilvan şi Ansamblul Folcloric ,,Vatra de dor” ne-au confirmat printr-un moment muzical că, dincolo de disciplina cazonă, și militarii au suflete de artiști.

Fie că vorbim despre iia populară sau despre uniforma militară, veşmintele purtate de români au fost și sunt, simboluri care ne-au individualizat ca nație. Doamna Virginia Linul, doctor în etnografie, a prezentat importanța, dar și evoluția în timp a portului popular, iar în incinta operei a pregătit o expoziţie de costume populare specifice fiecărei zone în parte a României.

Întregul eveniment a reprezentat o incursiune muzicală, istorică și culturală care a purtat publicul în timp, de la evenimentele care au dus la cel mai important moment din istoria națională – unirea tuturor românilor în granițele unui singur stat - până în prezent.

Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.

Mulţumim că ne-aţi fost alături!

Text: Andi Asandei & Oana Boier

Foto: Emil Moritz & Sebastian Szabo

 

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2 3