Soldatul Anului, etapa pe Statul Major al Forțelor Terestre

Se spune despre tânăra generaţie că nu se mai ghidează în viaţă după un set corect de valori sau principii, că nu îşi doreşte performanţă în ceea ce face. Fruntaşul Andrei Chiuaru, din Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, din Arad, a obţinut titulul de Soldatul Anului 2023, etapa finală pe Statul Major al Forțelor Terestre și nu confirmă, prin prestația sa profesională, temerile afirmate mai sus, din contră.

Ați auzit, sunt convins, de multe ori, că noua generație nu corespunde așteptărilor celor mai în vârstă. Sunt obișnuiți cu confortul, cu libertatea, pragmatismul lor pare neobișnuit, așa încât par să se conformeze mai greu cerințelor generațiilor anterioare.

Să fie așa sau e vorba de veșnicul conflict dintre vârstnici și tineri? La care se adaugă învechitul enunț …pe vremea mea, erau, domnule, altfel! Poate că nu ar fi rău ca generațiile mai în vârstă să se străduiască mai mult pentru adaptarea la nou.

La 22 de ani, câștigătorul etapei finale a competiției Soldatul Anului 2023 a fost fruntaşul Andrei Chiuaru, din Batalionul 191 Infanterie Colonel Radu Golescu, din Arad. A excelat la probe, a adunat punct cu punct și, la sfârșit, a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Secretul său este munca.

„Am fost cel mai tânăr concurent aproape la fiecare etapă a competiției. Pot spune că este un dezavantaj pentru că nu am avut la fel de multă experiență acumulată pe parcursul carierei. Pregătirea pentru concurs este una continuă, încă de la începutul anului am început să mă pregătesc fizic. De asemenea, nivelul de cunoștințe pe care trebuie să îl deții este foarte ridicat. Am fost nevoit să citesc toată bibliografia competiției. Dacă ar fi să îmbunătățesc ceva la acest concurs, în primul rând, aș adăuga tracțiuni la proba sportivă. Consider că este necesar. În al doilea rând, aș crește miza concursului, pentru a stimula și mai mult dorința de a câștiga”- Fruntaș Andrei Chiuaru.

Andrei este de numai doi ani în armată. S-a născut în judeţul Hunedoara, iar acum locuiește în satul Cetea, județul Bihor. A absolvit liceul şi a luat examenul de bacalaureat la Liceul tehnologic Alexandru Roman, din Aleșd, profilul filologie, unde orele de sport erau limitate.

Mişcare făcea și încă o face în timpul liber. A lucrat un an în civilie și s-a hotărât să vină în armată. A absolvit cursul de bază de soldați profesioniști la Batalionul 2 Infanterie Călugăreni. A fost repartizat pe prima funcție în decembrie 2021, la Batalionul 191 Infanterie Colonel Radu Golescu, din Arad.

Armata mi s-a părut interesantă încă de mic. Visam să îmbrac uniforma militară. Inițial, am dorit să aleg liceul militar, însă condițiile financiare nu mi-au permis studiul la depărtare de casă. După absolvirea liceului și muncă în civilie timp de un an, am aflat că se fac angajări la soldați profesioniști.

„Mi-am făcut curaj să dau probele și am luat. Consider că instrucția este mijlocul prin care un militar poate deveni mai bun și mai pregătit. O pregătire cu un nivel de dificultate tot mai ridicat îmi impune provocări și mă forțează să mă dezvolt”, a spus fruntaşul Andrei Chiuaru.

Batalionul 191 Infanterie a devenit o a doua sa casă pe parcursul celor doi ani petrecuți în Arad. Consideră că personalul unității este pregătit și are o mulțime de persoane de la care poate învăța.

„Aș exagera dacă aș spune că excelez, dar pot spune că îmi place partea de teorie. Nu trece o zi fără să citesc măcar o parte din vreun regulament militar. Cel mai plăcut aspect al vieții cazone este camaraderia, legăturile dintre militari mi se par extraordinare, însă aș putea spune că, uneori, rutina zilnică poate deveni repetitivă și anostă”, a specificat fruntaşul Chiuaru.

Cu un an în urmă, dorea o provocare, ceva care să-l pună într-un impas. Apoi a auzit de competiția „Soldatul Anului”. Din unitatea sa mai participaseră militari care au și câștigat. S-a înscris și a parcurs toate etapele, de la batalion până la cea finală. Ultima, la nivelul Statului Major al Forțelor Terestre, de la Craiova, a fost de departe cea mai grea.

Proba-surpriză a fost cea mai solicitantă, dar și frumoasă parte a concursului. Cele cinci părți care au compus-o l-au epuizat din punct de vedere fizic. Spiritul competitiv a fost prezent pe tot parcursul concursului, iar participanții, fiind militari, au ajuns repede la coeziune și înțelegere, chiar dacă se întâlniseră pentru prima oară.

Andrei știe că pentru a câștiga are nevoie de multă pregătire. Nimic nu vine de la sine, fără efort și sacrificiu. De asemenea, a ascultat de doi mentori, plutonierii Ciprian Popov și Vasile Vermeșan, câștigători ai concursului „Subofițerul/Soldatul Anului” din edițiile trecute.

Andrei s-a antrenat zilnic. Pe lângă cunoștintele dobândite, plutonierul Ciprian Popov i-a împărtășit din experiența sa. Cel de-al doilea mentor, plutonierul Vasile Vermeșan, l-a sfătuit cum să se pregătească, cum să-și dozeze efortul și i-a pus la dispoziție materialele necesare pregătirii.

La fiecare etapă la care a concurat, în momentul în care a câștigat, a simțit că este mândru pentru propria-i reușită. Munca depusă este singurul lucru care nu te trădează, a fost deviza care i-a stat în minte pe tot parcursul concursului.

La momentul actual, pentru viitor are două cursuri de acțiune posibile. O variantă ar fi să urmeze cursul pentru operatori pentru forțe de operații speciale și să activeze într-o astfel de structură.

Al doilea curs de acțiune ar fi să se înscrie la Academia Forțelor Terestre și să devină ofițer. Ambele sunt idei care îi surâd, însă dorește să fie 100% sigur și să nu aibă regrete înainte să facă următorul pas în carieră.

Text: Lucian Irimia

Foto: Alexandru Bălănescu

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1