Veteranul de război colonel (rtr.) Nicolae Streian la un secol de viață

         Unul dintre oamenii de cinste ai urbei lugojene, veteranul de război colonel (rtr.) Nicolae Streian, a împlinit în data de 4 ianuarie venerabila vârstă de 100 de ani. La acest ceas important în viața domniei sale dar și a familiei i-au fost alături o delegație a autorităților locale în frunte cu viceprimarul Lugojului, domnul Adrian Serendan dar și reprezentanți ai Batalionului 691 Artilerie Antitanc ,,General Ion Dragalina”, locotenent - colonelul Romeo-Dacian Buhai și preotul militar Emanuel Gafița.

Nicolae Streian a văzut lumina zilei la 4 ianuarie 1924 în ținuturile făgețene, la poalele Munților Poiana Ruscă, mai exact în Gladna Română într-o familie de țărani. După Şcoala Normală de învăţători din Caransebeş (1937-1945), absolvită ca şef de promoţie, rămâne pedagog la şcoala amintită, apoi între 1945 şi 1949, urmează și Academia Teologică din Caransebeş. Între anii 1949-1953 urmează cursurile Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, devenind profesor de matematică, meserie practicată o viață întreagă.

A luptat în marea bătălie de la Păuliș din anul 1944.  Bătălia a rămas în istorie drept una dintre cele mai crâncene lupte din Al Doilea Război Mondial purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra nazişilor. O mână de elevi ai Şcolii militare de subofiţeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, au reuşit să ţină în loc trupele ungare şi germane, mult mai bine echipate şi mai experimentate, care îi copleşeau în proporţie de opt la unu. Dintre cei 1500 de ostaşi care au luptat în septembrie 1944 sub comanda colonelului Alexandru Petrescu, devenit ulterior general, doar puţini mai trăiesc acum. Unul dintre ei este Nicolae Streian, pentru care amintirile bătăliei de la Păuliş, unde a luptat cu gradul de elev sergent, vor rămâne mereu vii.

A fost greu…treceau gloanțe și șuierau…dar Dumnezeu m-a ferit și iată trăiesc și astăzi”. Am luptat cu deviza ,,Nici pe aici nu se trece!”. Greutățile și grozăviile luptei îl determină să încheie „Dacă există Iadul pe pământ, atunci frontul de la Păuliş a fost Iadul” - Nicolae Streian.

Acesta s-a remarcat printr-o vastă activitate didactică desfășurată în slujba comunității lugojene, activând timp de 35 de ani ca profesor de matematică la Liceul ,,Coriolan Brediceanu”, Liceul ,,Iulia Hașdeu”,  Școala Generală Nr. 5 și Școala Generală Nr. 2.

În anul 1995, pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Nicolae Streian a fost decorat și de către președintele României, domnul Emil Constantinescu, cu medalia ,,Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.

De asemenea, a fost distins cu titlurile de ,,Cetățean de Onoare al comunei Fârdea, sat natal Gladna Română”, ,,Cetățean de Onoare al localității Păuliș”, ,,Cetățean de onoare al orașului Lugoj”, fiind și primul cetățean care a primit ,,Cheia Orașului Lugoj”.

Pe raza Garnizoanei Lugoj mai trăiesc doar 3 veterani de război.

 

LA MULȚI ȘI FERICIȚI ANI EROULUI LUGOJULUI !!!

 

 

     Text: Emanuel Gafița  

     Foto: Robert Vasilescu

e

Thumbnail Image Table
Pages:     1