147 de ani de la înființarea marii unități ieșene

 

La 1 ianuarie 1877, lua ființă în garnizoana Piatra Neamț Regimentul 15 Dorobanți. Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”, continuatoarea tradițiilor de luptă ale dorobanților a celebrat astăzi, 11 ianuarie, 147 de ani de istorie și fapte de glorie. Marea unitate are comandamentul dispus în frumoasa capitală a Moldovei și poartă cu mândrie denumirea bătăliei de la Podu Înalt, înscrisă cu litere de aur în istoria militară a poporului român. Denumirea onorifică „Podu Înalt”, a fost atribuită prin Decret prezidenţial la data de 9 mai 1996, odată cu primirea Drapelului de Luptă.

Celebrarea celor 147 de ani de istorie s-a desfășurat la Cercul Militar din Iași în prezența locțiitorului comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu, iar momentele dedicate acestei sărbători au fost evocate de comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” care a mulțumit tuturor celor prezenți pentru colaborarea de-a lungul anilor și a oferit diplome aniversare principalilor colaboratori.

Evenimentul a reunit militari activi și în rezervă din toate structurile brigăzii, comandantul Brigăzii 1 Infanterie Motorizată „Moldova”, colonel Ion Ojog, reprezentanți din cadrul structurilor Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională din Iași, reprezentanți ai autorităților locale, foști comandanți, precum și colaboratori.

Cu ocazia celor 147 de ani de existență, Asociația „Sfântul Ierarh Alexandru” ocrotitorul Brigăzii 15 Mecanizată, a oferit comandamentului Brigăzii 15 Mecanizată o replica a sabiei lui Ștefan cel Mare și Sfânt, iar Corul Marii Uniri a Ateneului Național Iași a susținut un concert de muzica oștenească alături de Muzica Militară a garnizoanei Iași.

Cei prezenți au vizionat exponatele inedite din colecțiile domnului Ion Luncanu, președintele Asociației 15 Dorobanți, preotul dr. Aurel Tuscanu, Ștefan Sălăjan și Vasile Manolache.

 

Text: Maria Magdalena Dăscălescu

Foto: Constantin Apetroaei

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1