Ziua Eroilor, la Cluj-Napoca

Astăzi, 13 iunie, Ziua Eroilor, celebrată odată cu praznicul Înălțării Domnului, a fost marcată la Cluj-Napoca printr-o ceremonie militară și religioasă organizată în Cimitirul Eroilor din municipiu.

La ceremonie au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale alături de reprezentanți ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și ai structurilor din Sistemul de Apărare, Ordine Publicăși Securitate Națională, la nivel local, cadre militare în activitate, în rezervă și în retragere.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca” și ai Batalionului 400 Sprijin „Feleacu”.

De asemenea, ceremonii militare pentru cinstirea eroilor neamului s-au mai desfășurat la Monumentul Eroului Aviator Traian Dîrjan și Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din municipiul Cluj Napoca, la Monumentele Eroilor din localitățile Muntele Rece, comuna Măguri Răcătău și Someșu Rece, comuna Gilău precum și la două monumente din comuna Florești, județul Cluj: Monumentul Eroilor din localitatea Floreștiși la Troița din localitatea Tăuți. Ceremoniile au cuprins slujbe de pomenire, depuneri de coronae și jerbe de flori, precum și păstrarea unor momente de reculegere.

Cinste și onoare eroilor neamului!

* * *

Ziua Eroilor a fost decretată sărbătoare naţională prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, în semn de recunoştinţă pentru eroii patriei căzuți în Primul Război Mondial. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului, când este sărbătorită Ziua Eroilor, a fost proclamată sărbătoare naţională a poporului român.

România a participat, începând cu anul 1877, la confruntări militare majore, desfășurate pe teritoriul național și în afara acestuia - Războiul de Independență, Al Doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial și, după 1990, la misiunile din teatrele de operații din Balcanii de Vest, Afganistan și Irak.

Text: Ștefan Szabo

Foto: Divizia 4 Infanterie

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2 3