Ceremonie militară cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea orașului Sfântu Gheorghe de către Armata Română

 

Duminică, 8 septembrie, a avut loc o ceremonie militară în garnizoana Sfântu Gheorghe, pentru a marca 80 de ani de la eliberarea orașului în anul 1944, de către trupele Armatei Române.

La eveniment au fost prezenți Secretarul de stat și șef al departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din Ministerul Apărării Naționale, domnul Eduard Bachide, alături de secretarul general al Ministerului Apărării Naționale, domnul Codrin Munteanu, subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, domnul Petru Bledea, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie "Gemina", generalul de brigadă Nicolae Tonu și comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu" generalul de brigadă Nicolae-Gabriel Oros.

Totodată, la această ceremonie au participat: comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" colonelul Traian Maghercă, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată "General Grigore Bălan", colonelul Cristinel Colibaba, reprezentanții Instituțiilor din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, și reprezentanții autorităților publice locale.

Ceremonia a debutat la bustul ,,Generalului Erou Grigore Bălan”, amplasat la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, unde a avut loc o slujbă religioasă, s-au ținut scurte alocuțiuni și s-au depus coroane de flori.

Festivitățile au continuat în Piața Centrală din fața Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, unde militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu", alături de militari din Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa", Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" și militari din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, au prezentat onorul acompaniați de muzica militară a Diviziei 4 Infanterie "Gemina" și a Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu".

La finalul ceremoniei, în aplauzele cetățenilor a avut loc survolul aeronavelor din cadrul Forțelor Aeriene.

---

Generalul Erou Grigore Bălan, care a fost grav rănit în luptele pentru eliberarea orașului Sfântu Gheorghe, a decedat la 13 septembrie 1944, într-un spital de campanie din Sinaia.

Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, sub patronajul Ministerului Apărării Naționale și Bisericii Ortodoxe Române, a realizat și finanțat monumentul comemorativ dedicat generalului Grigore Bălan. Opera este creația colonelului (r.) Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei. Această lucrare a fost donată Ministerului Afacerilor Interne și este amplasată la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Covasna.

 

,,Glorie Eternă Armatei României!,,

 

Text: Alin Trandafir

Foto: Alin Trandafir, Daniel Andronache, Claudiu Muraru, Teodora Oprinoiu

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1