Comemorarea generalului erou, Grigore Bălan

Sâmbătă, 14 septembrie, în localitatea Blăjenii de Sus din județul Bistrița-Năsăud, s-a desfășurat ceremonia militară și religioasă în memoria generalului erou, Grigore Bălan, a cărui nume Brigada 81 Mecanizată îl poartă cu mândrie.

„Generalul Grigore Bălan nu a fost doar un lider militar, ci și un simbol al rezistenței, al onoarei și al spiritului de neînfrânt care a ghidat România în momentele sale cele mai dificile. Luptă neobosit în cele două Războaie Mondiale, pentru libertatea și demnitatea națiunii noastre, dovedind un patriotism fără egal. Prin sacrificiul său, el ne-a arătat că dragostea de țară și spiritul de sacrificiu sunt valori fundamentale pe care trebuie să le transmitem generațiilor viitoare”, a subliniat în cuvântul său comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, colonel Cristinel-Dumitru Colibaba.

Ceremonia s-a desfășurat în prezența comandantului brigăzii, autorităților publice locale și județene, militari în activitate, rezervă și retragere, precum și a publicului din localitate și împrejurimi.

***

Generalul Grigore Bălan, s-a născut la 14 iunie, 1896, în localitatea Blăjenii de Sus, județul Bistrița- Năsăud. Toamna anului 1944 îl găsește pe generalul erou în mijlocul luptelor purtate pentru eliberarea Transilvaniei, iar la data de 9 septembrie a fost surprins de un puternic bombardament de artilerie fiind rănit grav, încetând din viața câteva zile mai târziu pe 13 septembrie.

 

 

               Text și foto: Teodora Uifelean

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1