Simpozion - 80 ani de la eliberarea Clujului

În urmă cu 80 ani, la 11 octombrie 1944, în urma unei puternice ofensive a armatelor română și sovietică de eliberare a țării a avut loc eliberarea Clujului. La data de 11 octombrie 1944, orașul Cluj a fost eliberat printr-o manevră dublu învăluitoare a trupelor române (Diviziile 18, 11 și 12 Infanterie, Divizia 1 Cavalerie și Divizia 2 Munte), combinată cu un atac frontal al Corpului 104 Mecanizat sovietic.

Cu această ocazie, Divizia 4 Infanterie ,,Gemina” a organizat un simpozion în colaborare cu Cercul Interdisciplinar de Studii Internaționale de Securitate al Universității Babeș-Bolyai, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere (ANCMRR) și Asociația Națională a Veteranilor de război (ANVR), ieri, 10 octombrie, la Cercul Militar din Cluj-Napoca pentru a aduce un omagiu bravilor înaintași care, în urmă cu 80 de ani s-au jertfit în luptele pentru eliberarea orașului Cluj Napoca de sub ocupația trupelor hortyste.

Comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Bogdan Cernat, a prezentat acțiunile Armatei Române în perioada 23 august – 20 septembrie 1944, iar generalul maior (r.) Ioan Manci, fost comandant al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, a completat incursiunea istorică atingând cele mai importante aspecte ale „Operațiunii Cluj”.

Președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – filiala Cluj, colonel (r.) Ioan Pogan a abordat subiectul „25 octombrie 1944 – Amintirea unei zile de împlinire națională”.

La vârsta de 93 de ani, a surprins întreaga audiență cu o poveste de viață impresionantă despre amintirile din cel de-Al Doilea Război Mondial, Președintele Asociației Naționale a Veteranilor – filiala Cluj, colonel (r.) Sabin Husariu.

Finalul activității a fost marcat de programul artistic susținut de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

 

Text: Oana Hanga

Foto: Emil Moritz

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1